2014 m. gruodžio 29 d., pirmadienis

2. Kai atsiminimuose toli nebūna

Nuo savęs nepabėgsi...

Nesiimu spėlioti, kada, kokią rudenio dieną taip atsitiko, kai pasijaučiau esąs įterptas į naują būties struktūrą. Tačiau žinau, kad po ją pradėjau dairytis, išgirdęs užgiedojusį gaidį. Ne koks tas dairymasis: ot, matai, jauti, kad kažkas kitaip, bet dėl to nei šilta, nei šalta. Bent kiek aktyviau, jautriau per protą dar nebendrauji su aplinka. Net kalendoriaus lapelis su 2017 metų sausio 1 dienos  įrašu, nesukėlė smalsumo. Pažinimo procesas  aktyviau prasidėjo tik atsiradus įsišviečiančiam erdvėje ekranui. Jis, sakyčiau, jautriausiai privertė suklusti, pradėti žmogui būdingą pažinimą. Tačiau irgi atsitiko taip, jog labiausiai panūdo pažinti savo parašus. It iš naujo sužinojau tai, ką privalėjau seniai žinoti, būtent: jų būta daug, taigi parašų. Pradžioje sunkiai dėliojant po raidės raidę, o paskui jie greitesni, žvalesni, raiškesni, bet pasirodžius raukšlėms ant veido, rankų, ogi žiū, kad ir jie neatsilieka — atrodo vis labiau pavargę,  šliaužantys, slidinėjantys, nežinantys kaip būti ir pamąstantys, ar negeriau, jeigu pasirašinėčiau kryželiais. Ir šit suklustu, kad yra ir kitokie žmogaus parašai: elektroninis. Atrodytų, neverta dėl jų senatvėje kvaršinti galvos. Ir iš tiesų, ar verta?
    Tačiau reikalai susidėliojo panašiai, kaip povandeninės karinės tarnybos metais:nemoki? — išmokysim,  nenori? — priversime. Lig šiol nežinau, ar yra parašai, kuriuos kažkas kažkur vadina i n t e r n e t i n i a i s.  Ir būčiau smagus išgirdęs, kad tokių nėra. Tai todėl, kad drąsiau rodyčiau į tai, ką aš  vadinu šios  rūšies parašu, užrašydamas:i.parašas. Mano orbitoje jis yra. Ir jau nenorėčiau, jog atsitiktų taip, kad jo išsižadėčiau. Tačiau priimti i.parašą į savo kolekciją trukdė tai, kad akivaizdu, jog labai neįprasta, kad parašas atrodytų vis kitaip; antrą kartą toks nesikartoja. Tačiau tuomet  tik jautriau suvoki, kad žmogus nuo savęs nepabėga. Pagal būtų faktų principą sukonstruotas ir jo i.parašas. Štai kodėl jie ir trumpi, ir ilgesni, ir ilgi, ir labi ilgi. Pastaruosius perskaityti neretai prireikia daugiau laiko, negu jo turi. Ir ką daryti? Taip ir palikti? Te būna. Tačiau protingiau pasirodė pasitelkti derybas, įsipareigoti ilgus parašus liudyti dalimis — kiekvieną kartą bent po tiek, kiek gali apžioti. Tai ne matas. Kartais apžiodavau mažiau, kartais daugiau, o panorus, galėjau šį procesą tęsti iki parašo pabaigos. Tačiau bent gurkšnis visuomet būtinas. Štai kaip atrodanti ilgo parašo viena nuotrupa. Ją perskaičius, ekranas pripažino, kad  elgiuosi pagal susitarimą ir be kaprizų vykdė kitas mano komandas. Ir taip:

 i.parašas:
  Kūrinio vertė?
   Nežinau, bet žinau, kad man per kūrinį norisi kažką išgirsti, pajausti, suklusti, kažkaip atsiliepti į jį ir nebūtinai tik protu.(Protu gal net mažiau). Kūrinyje ieškau ne matematinių formulių, ne įmantrumo,  o tiesiog gero, dvasingo žmogaus su jo jausena, mūsų būties suvokimais. Man nedaug rūpi kūrinio autorius ir kritiko nuomonė, ką jis mano apie jo kūrinį. Svarbiau tai, kas yra man, būtent Man įdomaus, reikalingo jo kūrinyje. Man visai nereikia, kad kažkas parašytų taip, kaip dar iki šiol niekas nerašęs. Kita vertus nėra knygos, kurią drįsčiau įmesti į inkvizicijos laužą, o juolab kartu su jos autoriumi.


... O kurį tai kartą pamaniau, kad galbūt tokio pobūdžio internetinius parašus sėkmingai galėtų keisti Post scriptum. Žinoma, korektiškai,   atsargiai pakoregavus, paredagavus, paglosčius  tai post scriptum, tai  i.parašą.  Tai ir dabar man mįslė, ar verta išeiti į eksperimentą, nes, kaip  suprantu, vargu ar kada buvo tokia betvarkė lietuvių kalboje, kokia ji dabar. Tačiau matyt reikia pasiklausti savimi, persižegnojant  nuostata, kad nieko amžino nėra.

Post scriptum:
   Atsižadėti nepatikimo draugo niekuomet nevėlu. Net mirštant. Jeigu apvoktų kaip numirusį, bent jau nepasakysi, kad tai padarė draugas.
 ************************************************

   

2 komentarai:

  1. Tai va, pasirodo užkliuvo internetinis parašas ir, kaip suprantu, tai todėl, kad per jį tikiuosi kažkaip patogiau apglostyti buvusį laiką. Tačiau tai manęs iš bėdos negelbsti: Tą buvusį, kur kas geriau atsimenu, negu ką tik praėjusį. Kažką parašau, o netrukus galvoju, ar tikrai parašiau, ar tik žadėjau parašyti. Šita užmarštis labai vargina rašant didesnį kūrinį. Manau, kad tai asmeniškai man skaudžiausias( kol kas) senatvės pasireiškimas. Tačiau ne, ne, apie tai nerašau, tačiau darosi įdomu, kada mielas Pakeleivis man pasakys: Pranuci, ar ne laikas sugrįžti namo?
    Deja, deja. Ir nors niekas apie tai atvyriau nekalbame, o vis tik старость — не радость, tačiau stengiuosi, kad šio proceso suvokimas man irgi būtų įdomus.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Vartotojas (-a): daliuteisk Sukurta: 2014-12-31 00:41:16 Niekur mums nereikia išeiti, Pranai, nes mes jau esam namuose, ten, į kur ilgai ir sunkiai ėjome. Ir mūsų senatviniam kalbėjime yra kas atranda racionalų grūdą, mintis, kurių nesuprasti jauniems. Kiekvienas amžiaus tarpsnis yra savaip vertingas ir gražus, galintis daug pasakyti galintiems suprasti.
    Kartais pagalvoju, kad būtų lengviau, jei patys nebesuprastume...
    Būkim - po saule tiek daug vietos.Vartotojas (-a): spika Sukurta: 2014-12-30 23:32:27 Dėl kūrinio vertės: O man kūryboje turi vyrauti ne tik mintis, bet ir jausmai, pojūčiai, kurie ir išreiškia giliau žmogaus mąstymą, jo sugebėjimą matyti, jausti ir vertinti jį supantį pasaulį. Ir nereikia įmantrių, negyvų , dirbtinų metaforų, naujadarų, kad tik kitaip nei pas visus. Kas tie rimai, ritmai, kai neina žodžiai iš vidaus, iš širdies su visais atspalviais ir vaizdiniais. Parašyti žodžiai turi savaime išplaukti ir tekėti. Nereikia kapoti malkų. Tai tik mano toks supratimas.O nepatikimą draugą kuo anksčiau išmesite, tuo bus geriau. Ypač jei jauti, kad tu jam reikalingas dėl tam tikrų išskaičiavimų, dėl naudos ir t.t. Jis jau nepasikeis ir nereikia to gailėtis. Švarių, sveikų ir laimingų ateinančių metų. Rašykit, visuomet įdomu skaityti Jūsų kūrybąModeratorius (-ė): Pakeleivis Sukurta: 2014-12-30 22:42:43 Joks pakeleivis ar praeivis negali sakyti, kada kam kur laikas. Ir gal abejonės, vedžiojančios tarp rašymų ir neužrašymų, yra ne senatvės pasireiškimas, o rodo neaprėpiamus aruodus?
    Tada, kai varnui Goliui į kompaniją atskrenda dar ir gaidys, viskas kaip tik paaiškėja, nors iš pradžių taip ir neatrodo. Pastarasis i.parašas aiškus.
    Todėl jokiu būdu nereikia pasirašinėti kryželiais, nors ir man būna noras rutuliukais. Juk susikalbam parašais, nesvarbu, kad internetiniais, svarbu, kiek juose savęs (aišku, kad nepabėgsi).

    kurį tai kartą > taip, betvarkė lietuvių kalboj, reikia pasikliauti savimi, bet junginiai su tai (koks tai, kažkur tai) – vis tiek negerai > kažkurį kartą
    apvoktų > dalinai suvoktų?

    AtsakytiPanaikinti